Hemşire gözüyle: Embriyo transferi; gelmeden önce ve gelirken dikkat edilmesi gerekenler

Embriyo transferi, laboratuvar ortamında istenen aşamaya gelen embriyo/embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Embriyo transferi kısa ve basit bir işlem olmakla birlikte tedavinin en önemli aşamalarından birini oluşturur. Tüp bebek tedavisi gören her hasta için transfer işlemi stresli ve heyecanlı bir işlemdir. Haftalar süren ilaç kullanımı ve takiplerden sonra yumurtalar toplanmış ve embriyo gelişiminin takibi yapılmıştır. Sıra, gebe kalmadan önce yapılan son işleme gelmiştir. 

Biz kliniğimizde taze transferlerin önemli bir kısmını, yumurta toplama sonrası 5. günde; donma çözme uygulamalarında da neredeyse tamamını 5. günde, yani blastosist evresinde planlamaktayız. 

Embriyo transferine gelmeden önceki beş günlük süreçte anne ve baba adaylarının tedavi ile ilgili bilgi sahibi olmaları korku ve stresten uzaklaşmaları adına önemlidir. Bu süreçte gerekli açıklamaları yapmak, öngörülen tedavileri kendi başına nasıl uygulayacaklarını göstermek, yaşadıkları güçlükler yönünden desteklemek, etik ve güncel konulara yönelik rehberlik etmek ve ulaşılabilir olmak hemşirenin rolleri arasındadır. 

Transfer öncesinde kullanılması gereken ilaçlar ve iğneler hem yazılı hem de sözlü olarak tarif edilir ve saatinde uygulamaya özen göstermeleri sağlanır. Bu dönemde cinsel birliktelik ve diğer yapılmaması gerekenler, doktor ve ilgili hemşirelerimizin önerileri dışında herhangi bir ilaç uygulanmaması gerektiği konusunda hastalarımız bilgilendirilir. 

Transfer öncesi özellikle transfer günü anne adayının rahat olması çok önemlidir. Anne adayının stresini azaltmak ve motivasyonunu artırmak açısından gerekliliği hissedildiğinde klinik psikoloğumuz ile görüşmelerini sağlamaktayız. 

Embriyo transferi genel anestezi gerektirmeden yapılan bir işlem olduğu için işleme gelirken hastaların yemek yemelerinde veya su içmelerinde herhangi bir sakınca bulunmadığı bildirilir. Kısa süren bir işlem olduğu ve hastamıza ağrı hissetmeyeceği anlatılır. Tıbbi bir gereklilik nedeni ile anestezi alınması gerekiyor ise işlemden en az 8 saat öncesi hiçbir şey yememe ve içmeme konusunda anne adaylarımız bilgilendirilir. Hastanın anestezi öncesi hazırlığı yapılır ve gerekli onamları alınır. 

Transfer işlemine girmeden önce ultrasonda iyi görüntü alabilmek için bol su içerek idrar kesesinin dolmasının sağlanması gerekliliği bildirilir. 

Embriyo transferine gelmeden önce anne adaylarının parfüm, deodorant, ruj, oje ve herhangi bir makyaj malzemesi kullanmaması konusunda bilgilendirme yapılır. 
Kliniğimizde her hastamız kendi içinde özel olarak değerlendirilir. Kadının yaşı, önceki IVF denemeleri, embriyo sayısı ve kalitesi, rahim içi kalınlığının uygunluğu göz  önünde bulundurularak embriyoloji ekibimiz ve doktorlarımız transfer işleminin gününe ve çiftlerin de görüşü alınarak transfer edilecek embriyo sayısına karar verirler. Transfer işleminden bir gün önce embriyoloji ekibimiz tarafından işlem saati çiftlere bildirilir. ET öncesi kolaylıkla ulaşabilmemiz için telefonlarının her zaman yanlarında ve açık olması gerektiği bilgisi verilmektedir.
 
Embriyo transfer aşamasının her anında çiftlerin yanında bulunmak, işlem sırasında hekimi asiste etmek ve işlemler için hastanın hazırlığı, ameliyathane koordinatörlüğü ve güvenliği, işlem sonrası izlem ve takibi de hemşirelerimizin görevleri arasında bulunmaktadır.

Anne ve baba adayımız kliniğimize ulaştığında klinik sekreterlerimiz tarafından gerekli kayıt işlemleri yapıldıktan sonra hemşireler tarafından dosya içindeki gerekli evraklar son kez kontrol edilir ve kimlik doğrulaması yapılır.
 
Kanda progesteron seviyesinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Hormon testleri kliniğimizde yapılmaktadır. Eğer progesteron seviyesi düşük ise progesteron tedavisine ilave yapılacağı bilgisi verilir. 

Ultrason eşliğinde mesane doluluğu kontrol edilerek uygunluk ölçümü yapılır. 

Transfer öncesi hazırlık için hasta odasına alınır. Hasta önlüğü, hasta terliği ve bonesi giydirilir. Değerli eşyaları var ise hasta yakınlarına teslimi sağlanır. 

Ameliyathane hemşiresi tarafından yapılacak işlem ile ilgili bilgi verilir. İşlem sırasında dikkat edilecek noktalar anlatılır. Hazırlıkları tamamlanan anne adaylarımız porter ve hemşire eşliğinde tüp bebek ameliyathanesine götürülür. Embriyoloğumuz tarafından tekrar kimlik bilgilerinin doğruluğu kontrol edilir. 

Hemşire steril masayı ve işlem için gerekli malzemeleri hazırlar, anne adayını işlem masasına alır gerekli pozisyon verilerek, üstü steril bir örtü ile kapatılır. Doktorumuz steril eldivenini giyer, spekulum takılır ve rahim ağzının temizliği sağlandıktan sonra kateter provasını yapar. Hemşire bu esnada hastaya karından ultrason yapılmasına yardımcı olup genital kanal ve rahim iç kanalı görüntülenir. Bu şekilde embriyolar ultrason eşliğinde rahim içine yerleştirilir. Embriyoloğumuz tarafından laboratuvardan getirilen embriyolar  kateter yardımıyla rahim içine bırakılıp sonrasında laboratuvarda katetr incelenip embriyonun rahim içine verildiğinin kontrolü yapılır ve doğrulama  geldikten sonra işlem tamamlanır. Anne adayına yapılan tedavisi ile ilgili epikrizi verilir. İşlemi biten anne adayımız hemşire ve porter eşliğinde odasına götürülür. Çiftimiz iyi dileklerimiz ile taburcu edilir.

0 Yorum

    Yorum Yaz